Eis: 60 uur werkstraf voor Utrechtse coffeeshophoudster

UTRECHT - Tegen de eigenaar van de Utrechtse coffeeshops Andersom en De Wietstok is een taakstraf geëist. De 58-jarige Marianne Kristel stond dinsdag voor de rechter omdat ze anderhalve kilo hennep vervoerde.
In de coffeeshop is volgens de gedoogcriteria 500 gram toegestaan, maar buiten de coffeeshop mag je geen hennep hebben, stelde de officier die daarom 60 uur werkstraf eiste.
De advocaat van Kristel, Gerard Spong, vindt dat het Openbaar Ministerie haar niet mag vervolgen. De vrouw drijft de twee coffeeshops al jaren, er wordt per dag 1,5 kilo omgezet en de shops moeten regelmatig bevoorraad worden, aldus de strafpleiter.
Volgens Spong weten OM, gemeente en politie dit en hebben ze nooit opgetreden. Hij vindt het daarom onredelijk dat de vrouw nu ineens wordt vervolgd voor het bezit van een te grote hoeveelheid hennep buiten de coffeeshop. De advocaat wil daarom dat het OM niet-ontvankelijk wordt verklaard.
Justitie stelt echter dat het nooit iets heeft gezegd of gedaan waarmee het vertrouwen zou zijn gewekt dat de coffeeshophoudster niet zou worden vervolgd bij overtreding van de regels. De officier stelde ook dat het een verkeerd signaal zou zijn als de verdachte niet zou worden vervolgd. Eigenaren van coffeeshops zouden daarmee een vrijbrief krijgen om de gedoogcriteria te overtreden.
De uitspraak is over twee weken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.