PvdA krijgt commissie Integriteit na reeks affaires

UTRECHT - De PvdA krijgt een commissie Integriteit. Aanleiding is een aantal affaires rond bestuurders en politici van de partij zoals Bert van der Roest uit Utrecht en het overleden Amersfoortse raadslid Ramón Smits Alvarez.
PvdA-raadslid Van der Roest drukte als penningmeester van de daklozenkrant tienduizenden euro's achterover. Smits Alvarez stal 64.000 euro uit de partijkas en beroofde zichzelf van het leven.
De nieuwe commissie gaat gevraagd en ongevraagd advies geven aan het partijbestuur als er interne regels worden geschonden. Dat kan bijvoorbeeld ook gaan over declaraties of wachtgeld.
De commissie heeft de interne partijcode (de Erecode) aangepast. De code moet door politieke vertegenwoordigers en bestuurders moeten worden ondertekend als ze een ambt aanvaarden.
De instelling van een permanente commissie is een van de uitkomsten van een onderzoek van een werkgroep die maandag haar resultaten naar buiten bracht. De werkgroep is vorig jaar opgericht
op verzoek van de Utrechtse partijvoorzitter Hans Spekman.
De code moet ervoor zorgen dat "het niet alleen iets is van het landelijk partijbestuur, maar dat ook het bij de fracties en bij de wethouders tussen de oren zit dat integriteit van hun gevraagd wordt", zei Spekman in het tv-programma Pauw en Witteman.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.