RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Geheimen onder Domplein zichtbaar

1/4
UTRECHT -

De opgraving onder het Domplein heeft het diepste punt bereikt en wordt vandaag getoond aan het publiek. Dat mag zelf nog niet onder de grond, maar de media wel. Die zijn vandaag massaal op komen dagen om een rondleiding te krijgen. RTV Utrecht maakt opnames. Die zijn vandaag te zien zijn op internet en tv.

Archeologen hebben vorige week restanten gevonden van een weg die dwars door een Romeins fort liep dat op de plek stond waar nu het Domplein ligt. Er wordt een loopbrug gebouwd over de ontdekte restanten.

Op 2 juni gaat het nieuwe, ondergronds publiekscentrum (350 m2) op het Domplein open. Bezoekers kunnen dan, bijna vijf meter onder de grond, een tocht maken langs de verhalen en archeologische resten van 2000 jaar Nederlandse geschiedenis. De entree komt in het hart van het Domplein, tussen Domtoren en Domkerk. Glazen vensters in de bestrating verbinden de werelden onder en boven het plein.

Bezoekers ervaren de opeenvolgende perioden van bloei en verval vanaf het moment dat de Romeinen rond 45 n. Chr. het castellum Trajectum bouwden. Centraal in het verhaal staat de tornado die in 1674 het schip van de Domkerk ruÔneerde. Op 12 januari, de Culturele Zondag 'Nieuwsjaarduik', wordt de nieuwe naam van het centrum onthuld.

Het is voor het eerst in Nederland dat archeologie op deze schaal permanent voor publieksdoeleinden wordt getoond. Een nauwe samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de gemeente Utrecht heeft de basis gelegd voor het project.
Bezoek ook:
- Bekijk de RTV Utrecht-documentaire Dromen over het Domplein

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -