Utrechtse app ontrafelt geheim megahit

UTRECHT - Met een nieuw spel hopen Utrechtse wetenschappers het geheim van muziekhits te achterhalen.
De onderzoekers willen weten waaraan een hit wordt herkend en waarom het ene muziekfragment blijft hangen en het andere niet. Om dit te achterhalen hebben de Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de game Hooked! onwikkeld. Het spel, met muziek uit de Radio 2 Top 2000, is als app te downloaden.
Hooked! test hoe snel een speler verschillende fragmenten van een liedje herkent. Door duizenden van dit soort fragmenten te vergelijken, hopen de onderzoekers te achterhalen wat de kenmerken zijn van een fragment dat 'blijft hangen'. "Denk bijvoorbeeld aan bepaalde melodielijnen, ritmes of volumeveranderingen", licht projectleider prof.dr. Remco Veltkamp van de Universiteit Utrecht toe.
Om voldoende gegevens te kunnen verzamelen, moet Hooked! door duizenden mensen worden gespeeld. "Dat betekent dat de muziek bij veel mensen in het langetermijngeheugen moet zitten", zegt Veltkamp. "Daarom draait de game om liedjes uit de populaire Radio 2 Top 2000."
Spelers hoeven geen titels of bandnamen paraat te hebben. Als een nummer wordt herkend, moet de deelnemer na een pauze aangeven of het liedje doorgaat met het juiste fragment. Hoe sneller de herkenning, des te meer punten. De game bestaat uit 20 levels, waarbij je pas verder kunt bij een bepaalde score. Ook kunnen spelers tegen elkaar spelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.