Israël: terugtrekken Vitens vreemd

UTRECHT - Israël noemt het "meer dan vreemd" dat het Utrechtse waterbedrijf Vitens de samenwerking met zijn Israëlische tegenhanger Mekorot beëindigt. Vitens zei de samenwerking op om niet in een politieke strijd terecht te komen.
Vitens is tot de conclusie gekomen dat waterprojecten in Israël politiek gevoelig liggen."Wij willen graag neutraal blijven", liet het Utrechtse bedrijf aan de Israëliërs weten. Mekorot levert onder meer water aan de omstreden Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.
Op het besluit van Vitens kwam een boze reactie van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. "Het is meer dan vreemd dat dit Nederlandse bedrijf een Israëlisch bedrijf boycot dat samen met de Wereldbank werkt aan een zeer belangrijk regionaal project waar ook de Jordaniërs en de Palestijnen bij betrokken zijn."
Het plan voorziet onder meer in de bouw van een ontziltingsinstallatie in de Jordaanse badplaats Aqaba en het verdelen van drinkwater. Ook komt er een pijpleiding van 180 kilometer tussen de Rode Zee en de Dode Zee. Zo moet voorkomen worden dat het bijzondere zoutwatermeer, dat veel toeristen trekt, op termijn droogvalt.

VERSTAND

"We zien hier een dringende behoefte aan een beetje gezond verstand", zei een woordvoerder van het ministerie tegen de krant The Jeruzalem Post. In de Tweede Kamer hebben SGP, VVD, PVV en ChristenUnie inmiddels vragen gesteld aan minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) over de beëindiging van de samenwerking door Vitens.
Ook de PVV in de provincie Utrecht heeft vragen gesteld. De fractie wil van het provinciebestuur weten of de provincie Vitens gaat oproepen om ook de samenwerking met Hamas stop te zetten.
Overigens is Vitens is niet de enige die zich ongemakkelijk voelt in de samenwerking met Israeliërs. Eerder staakte het Amersfoortse bedrijf DHV om dezelfde redenen de bouw van een afvalwaterzuiveringsproject.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.