Provincie blij met opschorten wet provinciefusie

PROVINCIE UTRECHT - Het college van Gedeputeerde Staten is blij dat de Eerste Kamer de fusieplannen voor de provincies Utrecht, Flevoland en Noord-Holland wil opschorten. Gedeputeerde Pennarts zegt tegen RTV Utrecht dat het huidige wetsvoorstel geen meerwaarde heeft.
"We hopen dat de extra tijd de kwaliteit van het wetsontwerp ten goede gaat komen, en dat de minister aan de door ons gestelde criteria tegemoet komt", laat Pennarts weten.
"Wij willen dat de minister eerst een heldere visie presenteert over de bestuurlijke organisatie in het hele land en over taken en bevoegdheden van de provincies", aldus Pennarts in een verklaring aan RTV Utrecht.

OPSCHORTING

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken wil dat de drie provincies in 2016 zijn samengevoegd, maar een motie van het CDA waarin om opschorting van het plan wordt gevraagd, krijgt steun van GroenLinks, SGP, ChristenUnie, OSF, SP en PVV. Op 17 december wordt over de motie gestemd.
Plasterk voert met zijn fusieplannen een afspraak in het regeerakkoord uit. Door de provincies samen te voegen, moet er minder 'bestuurlijke drukte' komen.
De minister hoopt ook veel geld te besparen en verder wil hij taken van het Rijk naar de provincie delegeren. Welke dat zijn, is nog onduidelijk.

TEGEN

In de provincies is weinig enthousiasme voor het voornemen van het kabinet. De twaalf provincies hebben zich in oktober tegen de provinciefusies uitgesproken.
In de Provinciale Staten van Utrecht zijn PvdA en D66 voorstander van de huidige fusieplannen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.