KWF: Onvoldoende toezicht Alpe d'HuZes

EVERDINGEN - KWF Kankerbestrijding heeft bij vijf projecten die worden gefinancierd uit de opbrengst van het fietsspektakel Alpe d'HuZes "te lang de situatie van gebrekkig toezicht laten bestaan" en onterecht ingestemd met sommige beheersconstructies. Dat zegt KWF in een verklaring.
De organisatie zegt dat ze het toezicht op die vijf projecten gaat verbeteren om te voorkomen dat ze "onvoldoende resultaat opleveren". Het gaat onder meer om de stichting Inspire2Live, die deze zomer in opspraak raakte wegens declaraties van topman Coen van Veenendaal uit Everdingen, die eerder Alpe d'HuZes oprichtte.
Bij de andere vier projecten waar het toezicht gebrekkig was, is volgens de woordvoerster niets misgegaan. Dat zijn Sneldiagnose, A-Care en de leerstoelen Kanker en Voeding en Leven met Kanker, aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarmee is bij elkaar 25 miljoen euro subsidie gemoeid.

ONDERZOEK

Aan Inspire2Live zou 3 miljoen euro worden uitgekeerd, maar 1,4 miljoen daarvan is na de ophef nog niet uitbetaald. Naar de andere 1,6 miljoen loopt een accountantsonderzoek. KWF wil kijken hoe dat is besteed.
Met de acties van Alpe d'HuZes is vanaf 2006 in totaal 104 miljoen euro ingezameld. Daarvan is op dit moment 53,5 miljoen euro uitgegeven. Bij de rest, dat dit en volgend jaar wordt besteed, kijkt KWF in overleg met Alpe d'HuZes waar het naar toe gaat.
"Er is nu een duidelijke scheiding. Zij doen in principe de inzameling, wij de besteding en de controles", aldus de woordvoerster. "Dat gebeurt in goed overleg."
Bij Alpe d'HuZes was aan het begin van de avond niemand voor commentaar bereikbaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.