Bolsius: lekaffaire laten rusten

AMERSFOORT - Ramón Smits Alvarez was de enige verdachte in het onderzoek naar het lekken van het functioneringsgesprek van burgemeester Bolsius. Omdat hij inmiddels is overleden, seponeert het Openbaar Ministerie de zaak.
Het Amersfoortse PvdA-raadslid Smits Alvarez verdween in oktober en pleegde kort daarna zelfmoord in Spanje. Achteraf bleek dat hij ruim 60.000 euro had gestolen van een stichting van de PvdA. Ook ging het hardnekkige gerucht dat hij degene zou zijn geweest die in 2012 het functioneringsgesprek van Bolsius had gelekt.

RIJKSRECHERCHE

Het OM laat nu weten dat de Rijksrecherche in het lekonderzoek alleen Smits Alvarez als verdachte heeft kunnen aanmerken. Ook in het onderzoek naar het verduisteren van het partijgeld is alleen het overleden raadslid als verdachte in beeld gekomen. Volgens het OM zijn voor beide zaken geen aanwijzingen gevonden die richting andere personen wijzen.
Beide zaken worden geseponeerd, omdat vervolging niet meer mogelijk is. Het OM wil om die reden niet verder ingaan op wat er precies duidelijk is geworden uit de onderzoeken.

VAN MUILEKOM

Voormalig PvdA-fractievoorzitter Rob van Muilekom heeft geen idee hoe Smits Alvarez aan het vertrouwelijke functioneringsverslag van de burgemeester kwam. Alleen de fractievoorzitter had namelijk toegang.

VERKLARING BOLSIUS

"Iedereen wil graag dat onderzoek gericht op waarheidsvinding antwoord geeft op alle vragen. Het gelekte verslag en het verduisterde geld leidde tot veel vragen, juist omdat vertrouwen is beschaamd en verloren, en mensen werden beschadigd. Met betrekking tot het gelekte verslag gold dat niet alleen voor mij persoonlijk, maar ook voor mijn gesprekspartners. Deze onderzoeken naar verduistering en naar het gelekte verslag beantwoorden wel een schuldvraag, maar laten ook vragen onbeantwoord. Hoe heeft dit kunnen gebeuren, en waarom heeft het plaatsgevonden? Die vragen moeten we laten rusten. Met de helderheid die we nu hebben, moeten we onze blik op de toekomst richten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.