Instellingen

Duizend banen weg bij zorgorganisatie Careyn

© Careyn
UTRECHT - De Utrechtse zorgorganisatie Careyn gaat reorganiseren en schrapt 650 voltijdbanen. Omdat veel personeel parttime werkt, gaat het om zo'n duizend arbeidsplaatsen.
Hoeveel mensen er gedwongen worden ontslagen, is nog niet duidelijk. Een woordvoerder schat dat het er enkele honderden zullen zijn. In totaal werken er 15.000 mensen bij Careyn, dat vestigingen heeft in de regio Utrecht, Zuid-Holland en Breda.
Vanwege de hervormingen van de langdurige zorg moet Careyn bijna 25 miljoen euro bezuinigen, laat de organisatie weten. Een van de maatregelen die Careyn neemt, is het sluiten van acht verzorgingstehuizen. Een daarvan is De Lichtkring in het Utrechtse Tuindorp-Oost.
De voorgenomen sluiting van het centrum stuitte vorige maand op veel verzet van bewoners en hun familieleden. De directie besloot daarop de sloop uit te stellen.
Abvakabo FNV is niet blij met met de ontslagen. "Deze mokerslag mogen we niet accepteren", zegt voorzitter Corrie van Brenk. "We kennen Careyn ook omdat ze daar een paar directeuren hebben die in onze lijst van grootverdieners staan. We willen weten wat daar precies aan de hand is. Ze moeten echt eerst de eigen zaakjes op orde hebben voordat ze zomaar de zorg afbreken", aldus Van Brenk.
Volgens Van Brenk sorteert Careyn voor op plannen die nog niet door het parlement zijn. "Zij zijn de zoveelste. Onze vakbond krijgt elke dag berichten van ontslagen. Dat is onacceptabel. Stel dat de
afbraakplannen van het kabinet doorgaan in 2015, dan gaan er meer dan 100.000 zorgbanen verloren", aldus de Abvakabo-voorzitter. Van Brenk roept het parlement op om het kabinet terug te fluiten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.