Archeologen stuiten op middeleeuws Cothen

WIJK BIJ DUURSTEDE - Archeologen hebben opnieuw middeleeuwse resten gevonden in Cothen. De vondst is gedaan aan de Kromme Stelakker, waar een appartementencomplex gebouwd wordt.
Archeologen stuitten daar op kuilen en greppels met aardewerkscherven en botten van dieren. Ook zijn er restanten gevonden van houten bouwwerken of hekjes. Verder zijn er een haarnaald en een halve zilveren penning aangetroffen. De archeologen ronden de opgraving deze week af.
Hoewel waarschijnlijk ontgonnen in de 10e eeuw, dateert de vroegste vermelding van de naam Cothen uit het begin van de 11e eeuw. Cothen ontstond als enkdorp op de oevers van de Kromme Rijn. De rand van het dorp lag ter plaatse van de huidige Willem Alexanderweg. Buiten het dorp bevonden zich de bouwlanden (engen) en de gemeenschappelijke weide (brink).
De huidige opgraving wordt gedaan op de plek van de bouwlanden, die waarschijnlijk direct achter de laatste huizen lagen. Het archeologisch onderzoek toont aan dat op dit achterterrein allerlei activiteiten werden ondernomen, mogelijk ook op het gebied van vlasbewerking.
Samen met de resten die recent op de locatie De Kamp zijn opgegraven, dragen ze bij aan de kennis over de beginfase van het dorp Cothen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.