Alternatief plan: nieuwe Utrechtse bibliotheek wordt kleiner

UTRECHT - D66 en de ChristenUnie in Utrecht hebben een alternatief plan gemaakt voor de Bieb++, het nieuwe gebouw dat op het Smakkelaarsveld moet komen. De partijen willen niet instemmen met de huidige plannen, maar zien het gebouw wel zitten als de bibliotheek en de bioscoop veel minder ruimte gaan huren.
De fracties hebben samen met het CDA en de PvdA, beiden groot voorstander van de Bieb++, gekeken naar de begroting van de bibliotheek en 't Hoogt. Volgens D66 en de ChristenUnie was die veel te ambitieus en daarom wilden ze niet instemmen met de komst van het pand, waar ook woningen en een fietsenstalling in moeten komen.
Door de aangepaste plannen is er wel een wel een meerderheid in de gemeenteraad te vinden voor het nieuwe gebouw. Volgens Bram Fokke van D66 kunnen ook het bestuur van 't Hoogt en de directie van de bibliotheek zich in het plan vinden.

LEEGSTAND

Voor de vrijgemaakte 2000 vierkante meter moet nu wel een nieuwe huurder voor moet komen. Fokke is niet bang voor leegstand, gezien de locatie van het pand. Hij ziet wel iets in de komst van de Hogeschool Utrecht of de gamemakers van Dutch Game Garden. Het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) sluit hij uit, omdat die eerder al afhaakte als huurder.
De komst van het pand is van groot belang voor de plannen in het Utrechtse Stationsgebied. Zo moeten de buslijnen en een trambaan dwars door het gebouw van architect Rapp+Rapp gaan lopen en komt het gebouw te liggen aan het water van de verlengde Leidsche Rijn.
Op 19 december stemt de raad over de Bieb++ en over de nieuwe plannen van de vier fracties.

D66-raadslid Bram Fokke over de nieuwe plannen voor de Bieb++

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.