Opstelten: wietplannen gemeenten mogen niet

UTRECHT - Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) blijft bij zijn standpunt dat het legaal telen van wiet niet kan. Plannen van 25 gemeenten voor een gereguleerde wietteelt kunnen dan ook in de prullenbak, wat hem betreft.
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Opstelten dat hij heeft gesproken met 25 burgemeesters, onder wie Aleid Wolfsen, maar dat hij niet van mening is veranderd.
Het verbod op het telen van wiet kan volgens de Opiumwet en internationale verdragen alleen wegens medicinale of wetenschappelijke doeleinden buiten werking worden gesteld. Als het kabinet dat voor andere doeleinden wel zou toestaan, betekent dat een opzettelijke schending van het verdrag, zegt Opstelten.
De plannen van de gemeente Utrecht voor legale wietclubs gaan overigens gepaard met wetenschappelijk onderzoek. De gemeente hoopt dan ook een vergunning te krijgen van het ministerie van Volksgezondheid.

MISDAAD

Justitieminister Opstelten schrijft verder dat zelfs met legale teelt, de illegale teelt zal blijven bestaan. Volgens hem is zo'n 80 procent van de in Nederland geteelde hennep bestemd voor export.
Een aantal gemeenten voerden nog aan dat op legale verkoop belasting kan worden geheven, maar dat kan ook niet volgens Opstelten. "Op grond van Europees recht is het niet toegestaan om invoerrechten, btw, omzetbelasting en/of accijns te heffen op hennep."
Opstelten laat de Radboud Universiteit in Nijmegen nog wel kijken naar de zaak. De onderzoekers zullen komend voorjaar rapporteren.

LOBBYEN

Samen met Heerlen en Eindhoven blijft Utrecht proberen om de minister tot een nieuw inzicht te brengen. De drie steden gaan een bestuurlijke bijeenkomst organiseren die moet leiden tot een manifest dat zal worden aangeboden aan het kabinet en de Tweede Kamer.
De steden gaan lobbyen om steun te krijgen voor lokale experimenten. "Gezamenlijk delen wij grote zorgen over de gezondheidseffecten van illegaal gekweekte wiet, en de enorme inzet van politie voor bestrijding van snel groeiende criminaliteit", schrijft burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven aan zijn gemeenteraad.