Instellingen

Centraal Museum koopt 'verdwenen' Rietveldstoel

© ANP HANDOUT SOTHEBY'S
UTRECHT - Het bijzondere prototype van een stoel van Gerrit Rietveld dat vorige week opdook in New York, is aangekocht door het Utrechtse Centraal Museum.
Het prototype van de zogeheten 'lage stoel' die de Utrechtse meubelontwerper rond 1950 ontwierp werd, geveild door Sotheby's in New York. Voor de ontdekking werd gedacht dat deze rode stoel verloren was gegaan.
Alleen de ontwerptekeningen van de stoel, in het Rietveld Archief in het Centraal Museum Utrecht en Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, waren bekend. De stoel is afkomstig uit particulier bezit van de eerste eigenaar. "Het is geweldig dat dit unieke stuk nog blijkt te bestaan en dat we het mogen toevoegen aan de collectie van het Centraal Museum", zegt directeur Edwin Jacobs.

DENEMARKEN

Het prototype van de Deense stoel is volgens het museum uniek, omdat het enig in zijn soort is en een essentiële schakel vormt in het ontwerpproces van Rietvelds Deense stoel. Vanwege de presentatie van de stoel op een tentoonstelling in 1952 in Denemarken wordt deze stoel van Rietveld sindsdien wel de Deense stoel genoemd.
Behalve de twee verschillend uitgevoerde modellen van de Deense stoel bezit het Centraal Museum ook schetsen en tekeningen van dit model en historische foto's van gerealiseerde modellen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.