"Sneller verkiezingsuitslag door stembiljet te printen"

PROVINCIE UTRECHT - Een stemcomputer met een printer zou kunnen zorgen voor minder gedoe bij verkiezingen en een snellere uitslag. Dat stelt de Commissie onderzoek elektronisch stemmen in een rapport, dat woensdag aan het kabinet is aangeboden.
De kiezer maakt straks op het stembureau met een apparaat zelf een stemformulier. De print, met één partij erop en een kandidaat daarvan, controleert hij of zij nog even voordat het papier in de stembus kan.
Die biljetten worden vervolgens met scanapparatuur geteld. Die klus zou in ongeveer een uur geklaard moeten kunnen worden, schat de commissie. De papieren worden ook gebruikt voor controles achteraf.

INVOERING

Na enkele proeven voorziet de commissie in 2018 of 2019 landelijke invoering van het systeem, waarvoor straks een centrale organisatie verantwoordelijk is. De gemeenten zijn dan niet langer leidend.
Gedacht wordt dat de methode fouten en ongeldige stemmen zal voorkomen. De nieuwe manier van stemmen zou wel duurder zijn dan stemmen met een potlood.
Enkele jaren geleden werd het elektronisch stemmen afgeschaft, omdat hackers relatief makkelijk konden zien wat mensen stemden. Ook was controle achteraf onmogelijk en bleken de stemcomputers uitgerust met zwaar verouderde software.