Amersfoort zoekt 'nieuwe armen' op

AMERSFOORT - Amersfoort gaat actief op zoek naar de zogenoemde 'nieuwe armen'. De gemeente hoopt ze te bereiken, "voordat ze echt door het ijs zijn gezakt en in een uitzichtloze toestand terecht zijn gekomen", zei wethouder Cees van Eijk woensdag.
Veel gemeenten, kerken en hulpverleners krijgen te maken met hulpvragen van mensen die voorheen niet bij de minima behoorden, zoals zelfstandige ondernemers en woningbezitters die hun huis niet verkocht krijgen.
Amersfoort is voor zover Van Eijk weet de eerste gemeente die deze groep echt opzoekt, onder meer via makelaars, banken, advocaten, huisartsen, consultatiebureaus en sociale media. "Omdat er zo'n taboe op rust, hebben we geen idee om hoeveel mensen het precies gaat."

BELEID

"Het gaat hier om mensen die voor het eerst in financiële problemen komen. Ze waren altijd gewend hun eigen boontjes te doppen en hebben geen idee van regelingen, hulp en begeleiding waarvan ze gebruik kunnen maken. Anders dan voor de klassieke minima had de gemeente er tot nu toe ook geen beleid voor"', legt Van Eijk uit.
Amersfoort heeft in de afgelopen maanden vastgesteld dat de betrokken groep pas in beeld komt als ze aankloppen bij de schuldhulpverlening.
"Dan is het veel te laat en is er al sprake van een stapeling van problemen. Waarschijnlijk zijn ze al eerder te helpen en kunnen we voorkomen dat de economische crisis ook een persoonlijke crisis wordt"', denkt Van Eijk.

Amersfoort zoekt 'nieuwe armen' op

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.