Instellingen

Geluid Amersfoortse apen onderzocht

AMERSFOORT - Dierenpark Amersfoort heeft misschien meer soorten galago's in huis dan de dierentuin zelf weet. Opnames van de geluiden die de kleine apensoort onderling maakt, moeten dat uitwijzen.
Het is bekend dat er ondersoorten van de galago bestaan, maar de dieren lijken zo veel op elkaar dat dit met het blote oog niet vast te stellen valt. Dierenverzorgers hebben daarom donderdag een recorder verstopt in het hok van de Senegal galago's.

LOKROEP

Elke soort maakt zijn eigen geluid. Aan de hand van de opgenomen lokroepen van de Amersfoortse galago's hoopt de dierentuin straks vast te stellen of ze allemaal tot dezelfde soort behoren, of dat er ook ondersoorten aanwezig zijn.
De Universiteit van Praag is bezig met een onderzoek naar galago's in Europese dierentuinen. Amersfoort stuurde daarvoor wangslijm van de eigen apen in. Uit dna-onderzoek bleek dat het park mogelijk twee soorten galago's bezit.

WILD

Om daar zekerheid over te krijgen wordt nu geluidsonderzoek gedaan. Over drie weken hoopt het park voldoende materiaal te hebben om de 'taal' te kunnen vergelijken met opnames van soortgenoten in het wild.
De galago is een aapje dat in Senegal in Afrika voorkomt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.