Wolfsen feest pas als werk af is

Een bomvolle raadszaal tijdens de buitengewone raadsvergadering ter ere van het afscheid van burgemeester Wolfsen
Een bomvolle raadszaal tijdens de buitengewone raadsvergadering ter ere van het afscheid van burgemeester Wolfsen © RTV Utrecht
UTRECHT - Burgemeester Wolfsen heeft zijn laatste raadsvergadering erop zitten. Donderdagmiddag en -avond boog hij zich met de raadsleden voor de laatste keer over een aantal veelbesproken onderwerpen. Daarna nam de raad afscheid van hem.
Tijdens de laatste raadsvergadering stonden onder andere de raamprostitutie en de Bieb++ op de agenda. Heikele onderwerpen waarover veel te zeggen viel. De vergadering dreigde uit te lopen, waardoor de buitengewone raadsvergadering ter ere van het afscheid van Wolfsen vertraging op zou lopen.
Wolfsen peinsde er echter niet over om voortijdig af te hameren: "Er wordt pas gefeest, als het werk af is", deelde hij de raad mee. Wel werd een aantal onderwerpen verplaatst naar een volgende vergadering.

HOMOSTEL

Daarna werd met toespraken afscheid genomen. Wolfsen zelf zei in zijn dankwoord dat hij de affaire met het homostel Hans en Ton, dat werd weggepest uit de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn, als een persoonlijke nederlaag ervaart.
"Nu nog, jaren later, ervaar ik het als heel erg dat mensen deze stad hebben moeten verlaten omdat zij zich er niet meer prettig en veilig voelden."

MOEILIJK

Oud-wethouder Rinda den Besten vertelde tijdens de bijzondere raadsvergadering over moeilijke momenten voor Wolfsen. Zo was het zwaar voor hem dat hij openlijk werd afgevallen door PvdA-leider Diederik Samson.
De Rijk verklapte ook hoe diep Wolfsen was geraakt door bedreigingen, die zo ernstig waren dat hij maandenlang persoonlijke beveiliging nodig had. Wolfsen wilde daar zelf nooit iets over zeggen, maar volgens De Rijk leed hij eronder, "al ging je onverstoorbaar en onverzettelijk elke dag aan je werk."

RECEPTIE

Aleid Wolfsen treedt per 31 december officieel af als burgemeester van Utrecht, maar heeft volgende week vakantie. Daarom stond de afgelopen week in het teken van allerlei afscheidsmomenten. Vrijdagavond kunnen de inwoners van de stad hem gedag zeggen op een receptie in Museum Speelklok.
PvdA'er Wolfsen was zes jaar lang burgemeester van Utrecht. Na zijn vertrek gaat hij zich in deeltijd bezig houden met auteursrechten en met Jantje Beton. Per 1 januari wordt hij opgevolgd door Jan van Zanen (VVD), die nu nog burgemeester van Amstelveen is.

Afscheid Wolfsen in de gemeenteraad
Laatste raadsvergadering Wolfsen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.