Proef met participatieverklaring nieuwkomers

AMERSFOORT - Nieuwkomers in Nederland moeten een participatieverklaring tekenen waarin ze worden gewezen op hun rechten en plichten en de fundamentele waarden van de Nederlandse samenleving. Een aantal gemeenten, waaronder Amersfoort, begint hiermee een proef.
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij kondigde de komst van de participatieverklaring al eerder aan. Ze is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen om integratie van migranten te laten slagen.

KWETSBAAR

Volgens de minister moet het voor iedereen die naar Nederland komt duidelijk zijn wat de rechten en plichten zijn. "Juist nieuwkomers willen de normen en waarden kennen om te weten wat er van ze verwacht wordt. Dat zorgt er ook voor dat ze makkelijker hun weg vinden in de Nederlandse samenleving en minder kwetsbaar zijn voor uitbuiting en misbruik."
De participatieverklaring geldt zowel voor migranten van binnen als van buiten de Europese Unie. Door het vrije verkeer van werknemers is het ook voor EU-migranten belangrijk dat ze een goede aansluiting hebben bij de Nederlandse samenleving. Per 1 januari gaat de arbeidsmarkt ook open voor werknemers uit Bulgarije en Roemenië.
Behalve Amersfoort, doen in ieder geval Amsterdam, Rotterdam, Westland, Den Bosch, Peel en Maas, Horst aan de Maas, Venray, Doetinchem, Enschede, Zundert, Ermelo, Harderwijk, Zeewolde, Spijkenisse en Waalwijk mee aan de proef.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.