NVWA: meeste blusdekens levensgevaarlijk

PROVINCIE UTRECHT - De meeste blusdekens blijken helemaal niet te werken. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) in Utrecht na een onderzoek van een aantal blusdekens. Het onderzoek werd gedaan na berichten van de Nederlandse Brandwondenstichting dat de blusdekens niet voldeden.
De NVWA bekeek of de dekens kunnen worden gebruikt voor het blussen van een vlam-in-de-pan. Van de 12 onderzochte blusdekens bleken er vier binnen enkele seconden tot twee minuten zelf in brand te raken en bij 1 blusdeken was de vlam-in-de-pan na 17 minuten nog niet geblust.
Ook bleek dat sommige blusdekens verpakt zitten in plastic. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen in geval van nood. Verder waren er blusdekens die heel erg veel rook veroorzaakten.
De brandweer spreekt van 'Russisch roulette'. De Nederlandse Brandwondenstichting adviseert om de blusdekens maar helemaal niet te gebruiken, totdat duidelijk is welke dekens wel veilig zijn.

KOEKENPAN

Voor het uitmaken van een vlam in de pan is het vaak voldoende om een goed afsluitende deksel (zonder stoomgat!) of een koekenpan op de pan te zetten.
Gebruik nooit water: dat zorgt in combinatie met brandend vet voor een steekvlam. Lukt het niet om het vuur uit te krijgen, dan wordt geadviseerd om direct 112 te bellen.
De NVWA mag wettelijk niet zeggen welke blusdekens onveilig zijn. De brancheorganisatie Vebon heeft een lijst gepubliceerd met blusdekens die wél veilig zijn:
- Ajax Blusdeken 1m x 1m
- First Alert Blusdeken 1m x 1m FB100BXN
- Fito Profi-line Blusdeken 1,2m x 1,8m
- Fito Profi-line Blusdeken 1m x 1m
- Hemmink Blusdeken 1,1m x1,3m
- TSA Blusdeken 1,2m x 1,2m
- TSA Blusdeken 1,8m x 1,2m
- TSA Blusdeken 1,8m x 1,8m
- TSA Blusdeken 1m x 1m

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.