Instellingen

Asielzoekerscentrum in Kamp Zeist

ZEIST/SOESTERBERG - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil 300 asielzoekers huisvesten in Kamp Zeist. De gemeenten Zeist en Soest reageren positief op het verzoek.
Het COA wil de asielzoekers opvangen in een voormalig gebouw van Detentiecentrum Zeist. De opvang duurt in eerste instantie twee jaar, maar verlengd worden tot vijf jaar. Het aantal opgevangen vluchtelingen kan in de loop van de tijd worden uitgebreid tot 400.

FEBRUARI

De eerste asielzoekers moeten in februari al naar Zeist komen, vanwege het urgente tekort aan opvanglocaties. Voor die tijd moet het COA het onderkomen nog wel geschikt maken voor de opvang.
Burgemeester Koos Janssen van Zeist wil in principe meewerken aan de komst van de asielzoekers. "Zeist en Soest kennen een lange traditie van humanitaire opvang. In die lijn willen we ook hulp bieden aan deze mensen die in nood verkeren. Humaniteit staat hierbij voorop. We vinden het belangrijk dat ze in vrijheid hier kunnen verblijven."
SYRIË
Ook zijn collega Rob Metz, burgemeester van Soest is positief: "We hebben allemaal de beelden gezien van bijvoorbeeld Syriërs die door de burgeroorlog in eigen land op de vlucht zijn."
"We willen vluchtelingen onderdak bieden, maar wel onder de juiste omstandigheden voor zowel de vluchtelingen als zeker ook voor de inwoners van Soesterberg. Daarover willen we nu duidelijke afspraken maken met het COA en Zeist", aldus Metz.
De gemeenten werken de komende weken aan goede afspraken over de komst van het asielzoekerscentrum. Omwonenden krijgen in janauri meer informatie. Ook is er dan gelegenheid voor het stellen van vragen.

Burgemeester Metz van Soest op Radio M Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.