Burgemeester Van Zanen: Utrecht stad van mijn dromen

UTRECHT - Jan van Zanen is donderdagmiddag door commissaris van de koning Van Beek geïnstalleerd als burgemeester van Utrecht. Van Zanen volgt Aleid Wolfsen op, die na één termijn vertrekt. Van Zanen was eerder wethouder en raadslid in Utrecht.
"Utrecht is de stad van mijn dromen", zei hij in zijn eerste toespraak als burgemeester in Utrecht. "Ik bied de stad mijn schouder aan in tijden van vreugde en in tijden van verdriet. Vanaf morgen dompel ik mij onder, ik wil de stad weer leren kennen tot in de haarvaten."
"Het is de stad waaraan mijn vrouw en ik diep zijn verknocht. Het gaat goed met Utrecht en het is de kunst om dat zo te houden", aldus Van Zanen. De nieuwe burgemeester gaat in Rivierenwijk wonen en wil met de fiets naar zijn werk.

PROSTITUTIE

Van Zanen, die zichzelf 'een hartstochtelijk liberaal' noemt, wil op de kortst mogelijke termijn een oplossing zoeken voor de raamprostitutie in Utrecht.
Afgelopen zomer trok de gemeente alle vergunningen van exploitanten in wegens verdenkingen van mensenhandel. "Dat had directe consequenties voor de nering van mensen die uit vrije wil in de prostitutie werken."
Van Zanen kondigde ook aan de strijd tegen mensenhandel 'met kracht voort te zullen zetten. Ik zal daarin niet verslappen noch verzaken', zei hij.

ASIELZOEKERS EN WIETCLUB

Van Zanen nam het in zijn speech op voor uitgeprocedeerde vluchtelingen: "Die mensen een dak boven hun hoofd en voedsel geven is een teken van beschaving." Ook het coffeeshopbeleid van de stad kan op steun van de burgemeester rekenen. Utrecht is voorstander van de komst van een wietclub, maar VVD-minister Ivo Opstelten van Veiligheid is daar fel op tegen.
De nieuwe burgemeester wil de stad ook beter neerzetten in de wereld: "Utrecht mag best trotser en zelfverzekerder zijn". Van Zanen wees daarbij op een onderzoek van de Europese Commissie waaruit blijkt dat de regio het meest concurrerend in de EU is.

CRISISMANAGER EN MENSENMENS

Voor zijn installatie roemde cvdk Van Beek de nieuwe burgemeester: "Je bent een verbinder, een mensenmens die overweg kan met alle lagen van de bevolking. Je benadert iedereen op dezelfde manier."
Ook zei Van Beek dat Van Zanen een goede crisismanager is. "En ten derde: je laat de mensen om je heen opbloeien", zei Van Beek. Uiteindelijk werd Van Zanen nog wel geattendeerd op zijn ongeduldigheid voordat hij eindelijk de gelofte mocht afleggen.

LOCO-BURGEMEESTER

Wethouder en loco-burgemeester De Rijk zei dat Van Zanen altijd goed contact heeft gehouden met Utrecht, ook toen hij nog burgemeester van Amstelveen was. Maar volgens De Rijk komt Van Zanen niet terug in dezelfde stad die hij acht jaar geleden verliet. De stad is volgens haar namelijk veranderd. Het Stationsgebied en Leidsche Rijn zijn anders, maar ook de wijze waarop veel Utrechters hun geld verdienen is niet meer hetzelfde.

OLDENBORG

Nestor van de gemeenteraad Vincent Oldenborg was het niet helemaal met De Rijk eens. Volgens hem is heel veel hetzelfde gebleven. Zo is er nog steeds gedoe over het Stationsgebied en is ook het centrumplan van De Meern nog niet aangenomen.
Bij de installatie waren niet alleen de leden van de gemeenteraad, maar ook vier voorgangers van Van Zanen aanwezig: Lien Vos-van Gortel, Ivo Opstelten, Annie Brouwer en Aleid Wolfsen. Ook echtgenote Marian was nadrukkelijk aanwezig.
Maandagavond is er een gelegenheid om de nieuwe burgemeester de hand te schudden, laat de gemeente weten.

Gesprek met Jan van Zanen
Reportage: Burgemeester Van Zanen geïnstalleerd

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.