Rechter geeft lagere straffen bij supersnelrecht

UTRECHT - De drie verdachten die vrijdag in Utrecht terecht stonden voor ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling hebben lagere straffen gekregen dan Jusitie had geëist. De mannen werden in een zogenoemde supersnelrechtzitting veroordeeld voor het mishandelen van politieagenten.
Tegen een 19-jarige Utrechter, die de politie met vuurwerk bekogelde, werd vrijdag zes maanden cel geëist. De rechter bepaalde echter dat een gevangenisstraf van vier weken, waarvan de helft voorwaardelijk, voldoende is. Ook moet hij een eerder opgelegde werkstraf, die voorwaardelijk was, alsnog gaan uitvoeren.

SCHADEVERGOEDING

Een 29-jarige stadsgenoot had volgens de Officier van Justitie vijf maanden de cel verdiend, waarvan één maand voorwaardelijk. Hij kreeg drie maanden, waarvan één voorwaardelijk. Ook moet hij een agent een schadevergoeding van 125 euro betalen.
Een derde betrokkene uit Bilthoven hoorde 90 uur taakstraf eisen, maar de rechter gaf hem 60 uur, waarvan 20 voorwaardelijk. Voor alle drie de veroordeelden geldt bovendien een straatverbod bij de volgende jaarwisseling. Dat betekent dat ze dan binnen moeten blijven.

RELLETJE

Het drietal was opgepakt tijdens een relletje in Utrecht. Na een brandmelding warden de brandweer en de politie naar de J.S. de Rijkstraat uitgerukt. De 19-jarige man gooide volgens de officier van justitie met zwaar vuurwerk - "geen rotjes" zeggen de betrokken agenten - naar de hulpverleners.
Op het moment dat de politie hem wilde aanhouden, bemoeide de 29-jarige man zich met de arrestatie. Hij gaf volgens Justitie een agent een kaakslag. De 20-jarige Bilthovenaar zou een agent bij de keel hebben gepakt.

GEWELD TEGEN HULPVERLENERS

Het OM hanteerde voor jaarwisselingszaken hogere geldboetes, taakstraffen en celstrafeisen. Bij geweld tegen hulpverleners gold een verhoging van 200 procent.
De politierechter in Utrecht toonde daar begrip voor, ook omdat er op voorhand uitgebreid voor was gewaarschuwd. Toch benadrukte hij in de uitspraken zijn eigen, onafhankelijke rol. "Ik bepaal welke straf wordt opgelegd. Ik houd daarbij rekening met de ernst van de feiten, de omstandigheden waaronder ze zijn begaan en de persoon van de verdachte."
Het OM Midden-Nederland toonde zich in een reactie tevreden over de vonnissen. "Wat lager dan de eis, maar een helder signaal dat misdragingen niet worden getolereerd," aldus een woordvoerder.

U Vandaag over de supersnelrechtzitting in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.