Burgemeester Veenendaal belooft stevige aanpak in zedenzaken

VEENENDAAL - "Ik zal niet rusten voordat we hier stevige slagen in hebben gemaakt." Burgemeester Wouter Kolff van Veenendaal zei dat vrijdagavond in zijn nieuwjaarstoespraak. Kolff ging uitgebreid in op de onrust in zijn gemeente over enkele zendenzaken.
Het afgelopen jaar speelden er twee in Veenendaal. In beide gevallen verloor de burgemeester hierover een rechtszaak. Zo had Kolff een gebiedsverbod opgelegd aan een man die wordt verdacht van ontucht met een meisje uit zijn buurt, maar de rechter haalde een streep door dat verbod.
Ook mocht Veenendaal geen extra maatregelen eisen tegen een veroordeelde pedofiel. Dat betekent dat de gemeente de vrijgelaten man niet kan verbieden om in de buurt van kinderen te komen.

ONBESCHRIJFELIJK

Kolff zei in in toespraak dat de onrust vaak groot is en de gevolgen voor de slachtoffers onbeschrijfelijk. "We leven in een rechtstaat en een beschaving. Onze samenleving is nu eenmaal niet risicoloos, dus mensen die hun straf hebben uitgezeten moeten kunnen terugkeren in de maatschappij. Maar hun directe buurtgenoten hebben ook recht op woongenot en een veilige leefomgeving."
Kolff vindt dat er extra maatregelen nodig zijn. Hij overlegt inmiddels met de staatssecretaris over betere regels rond terugkerende zedendelinquenten.

JONGE VEENENDALERS

Kolff stond in zijn nieuwjaarsrede ook stil bij incidenten waarbij drie jonge Veenendalers omkwamen. Een 18-jarige inwoner kwam in april bij een ongeluk om het leven. Op 17 juli gebeurde dat ook met een 29-jarige motorrijder die drie weken daarvoor was getrouwd. In oktober overleed een 22-jarige jongen bij de zware storm.
"Alledrie waren zij veel te jong. Ik heb veel contact gehad met hun familieleden en hun andere naasten en het verdriet en het gemis is en blijft onbeschrijfelijk. Wel heb ik bij deze en andere incidenten Veenendaal leren kennen als een hechte samenleving, waar mensen elkaar veel steun en kracht bieden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.