Longziekten moeten sterk dalen in vijf jaar tijd

AMERSFOORT - De longzorg in Nederland moet de komende vijf jaar sterk verbeteren. Dat wil een aantal partijen dat zich bezig houdt met chronische longziekten, waaronder de Long Alliantie Nederland (LAN) in Amersfoort.
Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben een longziekte, bijvoorbeeld COPD of astma. De kosten voor longzorg zijn ieder jaar 3 miljard euro, zegt de LAN.
Het is maar de vraag of die kosten de komende jaren omlaag kunnen. Naar verwachting komen er veel patiënten bij. In de komende vijf tot tien jaar verdubbelt het aantal COPD-patiënten bijna, tot 550.000.
Beroepsgroepen, patiëntenverenigingen, zorgverzekeraars, onderzoekers en bedrijven gaan samenwerken in het Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten (NACL), dat vrijdag van start gaat.
Door de krachten te bundelen, kan volgens LAN-voorzitter Guusje ter Horst de aanpak van longziekten in Nederland "echt anders ingericht worden."
Doel van het landelijke programma is dat het aantal opnamedagen in het ziekenhuis over 5 jaar met 25 procent is verminderd, dat het aantal dagen waarop longpatiënten niet kunnen werken door hun ziekte
15 procent lager is en dat de effectiviteit van de longmedicatie omhoog gaat.
Dat gebeurt onder andere door ervoor te zorgen dat patiënten hun inhalatiemedicatie goed gebruiken. Nu inhaleren nog veel patiënten onjuist, waardoor de medicatie niet goed werkt en patiënten eerder ziek worden.
Andere belangrijke doelen zijn dat 25 procent minder kinderen beginnen met roken en dat 10 procent minder patiënten sterven aan astma of COPD. Nu zijn dat er nog jaarlijks ongeveer 10.000.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.