Schoonmakers staken opnieuw in Utrecht

UTRECHT - Duizend tot 1500 schoonmakers zullen zaterdag een manifestatie houden in Utrecht voor een betere cao. Dat heeft vakbond FNV Schoonmaak dinsdag aangekondigd.
Volgens een woordvoerder weigeren de werkgevers sinds november om over een nieuwe cao te praten, omdat zij willen dat de bonden zich samen met hen verzetten tegen kabinetsplannen om schoonmakers als
ambtenaar in dienst te nemen. Maar FNV wil de cao-onderhandelingen liever hervatten.

ARMOEDEGRENS

De schoonmakers willen "aandacht voor hun strijd voor waardering, voor een inkomen boven de armoedegrens en vooral de mogelijkheid om gewoon goed hun werk te kunnen doen." Uit onderzoek van FNV blijkt dat bijna zeven op de tien schoonmakers niet kunnen rondkomen van hun huidige inkomen.
Komende dagen zullen op televisie ook reclamespotjes te zien zijn, waarin de schoonmakers de "hoge werkdruk en slechte kwaliteit van het werk" aan de kaak stellen.
FNV hoopt nog steeds dat de werkgevers weer aan de onderhandelingstafel schuiven. Zo niet, dan overweegt de bond verdere acties. In 2012 voerden schoonmakers ook al langdurig actie voor betere cao-afspraken. Utrecht Centraal Station raakte toen overvol met afval. Pas na meer dan 100 dagen van manifestaties en stakingen werd een principeakkoord met de werkgevers gesloten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.