OM: tonen daders voetbalrellen Utrecht was rechtmatig

UTRECHT - Justitie heeft rechtmatig gehandeld met het tonen van beelden van betrokkenen bij de voetbalrellen rond de wedstrijd tussen FC Utrecht en FC Twente in 2011. Dat is het oordeel van de Hoge Raad, die daar dinsdag uitspraak over deed.
Tijdens en na de wedstrijd op 4 december 2011 liep de situatie compleet uit de hand. Er raakten agenten en leden van de mobiele eenheid gewond en de politie hield 74 verdachten aan. Na het geweld werden er scherpe beelden van verdachten op internet gezet om meer betrokkenen te kunnen opsporen.
De beelden die gebruikt werden bij de opsporing, werden gemaakt op het moment dat de verdachten nog in het publiek zaten en naar de wedstrijd keken. Volgens een advocaat was er sprake van een 'flagrante schending van de privacy' van haar cliënt en daarmee een onwettig opsporingsmiddel. De Hoge Raad is het daar niet mee eens.
In 2012 gaf het Hof in Arnhem al te kennen dat de politie meerdere oproepen aan alle betrokkenen heeft gedaan om zich te melden voordat er is overgegaan op het online zetten van de beelden.

STRAFFEN

Uiteindelijk kregen de veroordeelden een stadion- en gebiedsverbod tussen de een en twee jaar opgelegd. Sommige relschoppers kregen celstraffen, de zwaarste straf was anderhalf jaar cel voor iemand die een steen naar een agent te paard gooide.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.