Tientallen meldingen van geweld tegen politie

LEUSDEN - Bij de politiebond ACP zijn de afgelopen dagen tientallen meldingen binnengekomen over geweld tegen politiemensen. De bond heeft vorige week een speciaal meldpunt in het leven geroepen om het geweld te kunnen registreren.
Volgens een woordvoerster hebben sommige agenten het zwaar te verduren gehad. "Je zou soms bijna vergeten dat de jaarwisseling een feest is." In Utrecht zijn tijdens Oud en Nieuw twee mensen opgepakt voor geweld tegen agenten in de wijk Zuilen.

GROOT PROBLEEM

Uit een eerste inventarisatie blijkt volgens de ACP dat het geweld tegen hulpverleners onverminderd "een fors probleem" is. Vorige week bleek al dat het geweld nog steeds toeneemt. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) sprak hierover zijn afschuw uit.
De meldingen bij de ACP druppelen nog binnen, zegt een woordvoerster. Het totale pakket zal de bond voorleggen aan Opstelten. Eerder dit jaar bleek uit een onderzoek van de ACP dat de impact van
geweld tegen de politie groot kan zijn, ook op het privéleven van de betrokken agenten.

HOGER BEROEP

Verdachten van geweld tegen agenten zijn in de grote steden snel voor de rechter gedaagd. Twee verdachten uit Zuilen kregen in een supersnelrechtzitting straffen van twee weken en drie maanden cel.

In Rotterdam en Den Haag is tegen de straf beroep aangetekend, in Utrecht vooralsnog niet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.