PGGM uit Zeist haalt beleggingen uit Israël

ZEIST - Nederlands grootste pensioenfonds PGGM uit Zeist stopt met beleggen in vijf Israëlische banken omdat deze betrokken zouden zijn bij het financieren van de bouw van Joodse nederzettingen. Daarover bericht de Israëlische krant Haaretz woensdag.
Het fonds trekt zijn investeringen terug op basis van een oordeel van de Verenigde Naties, die in verschillende resoluties de nederzettingen als illegaal bestempelen.
In Israël wordt deze interpretatie van het internationaal recht betwist. Omdat na gesprekken met de vijf banken blijkt dat dialoog geen verandering teweeg zal brengen, belegt PGGM niet langer in deze ondernemingen.

VERBIEDEN

De Israëlische banken zeggen dat de wetten in het land hen niet verbieden om hun diensten te verlenen aan de nederzettingen. Hun imago zou door de affaire enige schade oplopen. Ook bestaat de mogelijkheid dat andere instellingen het besluit volgen.
De afgelopen weken besloten meer Nederlandse bedrijven hun activiteiten in Israël te stoppen. Waterbedrijf Vitens uit Utrecht stopte de samenwerking met zijn Israëlische collega's van Mekorot.
Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV uit Amersfoort beëindigde de betrokkenheid bij de bouw van een afvalwaterzuiveringsproject in Oost- Jeruzalem.
PGGM is met een beheerd vermogen van zo'n 150 miljard euro een van de grootste pensioenfondsen van Nederland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.