Regio belangrijk in boek 200 jaar Koninklijke Landmacht

WERKHOVEN - De Koninklijke Landmacht bestaat donderdag precies 200 jaar en onze regio heeft in die tijd een prominente rol gespeeld. Dat blijkt uit een boek over de geschiedenis van de landmacht, dat vanaf nu in de winkels ligt.
Prins Willem Frederik, de latere koning Willem I, zette op 9 januari 1814 zijn handtekening onder het besluit om een Nederlands leger op te richten. Volgens militair historicus Ben Schoenmaker speelde onder meer Amersfoort een grote rol in Koninklijke Landmacht.
Amerfoort is lange tijd garnizoensstad geweest en telde veel kazernes. Zo werd in de Bernhardkazerne de cavalerie gehuisvest: eerst met paarden en later met tanks.
Op dit moment is de kazerne nog steeds in gebruik en is er ook het Cavaleriemuseum gevestigd. De oprichting van de cavalerie is overigens ook 200 jaar geleden en dat wordt op 23 april uitgebreid gevierd in Amersfoort.

HOOFDKWARTIER

Ook de stad Utrecht was en is voor de Koninklijke Landmacht van belang. Tegenwoordig omdat daar het hoofdkwartier is gevestigd. Eerst tijdelijk in de voormalige Knoopkazerne en sinds 2010 in de grote, nieuwe Kromhoutkazerne, naast stadion Galgenwaard.
Vanwege de Nieuwe Hollandse Waterlinie, met tientallen forten in de regio, werden in de 19e eeuw in de stad Utrecht meerdere kazernes aangelegd. Zoals de voormalige Willemskazerne, waar vanaf 1824 infanteristen waren gelegerd, en de voormalige Sypesteynkazerne en de Hojelkazerne, waar de artillerie was ondergebracht.
In Soesterberg heeft de landmacht momenteel nog enkele kazernes. Nabij de voormalige vliegbasis is een opleidingscentrum gevestigd en de landmacht heeft er de thuisbasis voor de Explosieven Opruimingsdienst (EOD).

VAANDELGROET

De festiviteiten rond het jubileum van de Koninklijke Landmacht vinden donderdag vooral plaats in Den Haag. Rond 13 uur geven 1350 militairen in gala-uniform een vaandelgroet aan de Koning, die overigens live wordt uitgezonden door de NOS.

Boek over 200 jaar Koninklijke Landmacht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.