Wethouder Wijk bij Duurstede legt werk neer om wietaffaire

WIJK BIJ DUURSTEDE - Wethouder Carel van Gelder van Wijk bij Duurstede legt de komende weken zijn werkzaamheden neer. Aanleiding is de commotie over mogelijke betrokkenheid bij een grote wietplantage Arnhem. Het AD berichtte donderdag dat Van Gelder "de grote man" is in de zaak en dat hij een stroman zwijggeld had beloofd.
Van Gelder zegt "zeer geraakt" te zijn door de beschuldigingen. In een schriftelijke verklaring zegt hij dat hij als getuige is opgeroepen in de strafzaak. "Het beeld is nu dat ik als verdachte word neergezet. Dat is pertinent onjuist", schrijft Van Gelder in een schriftelijke reactie. "Dit is niet alleen voor mij persoonlijk schadelijk, maar ook voor het gemeentebestuur."

BELEMMEREND

"Alle commotie die nu is ontstaan rond deze zaak, werkt belemmerend in het functioneren van het gemeentebestuur. Dat wil ik niet. Daarom heb ik besloten om de komende weken geen werkzaamheden als wethouder uit te voeren." Van Gelder zegt dat hij het gemeentebestuur en de gemeenteraad woensdag op de hoogte heeft gesteld van zijn besluit.
Van Gelder zegt dat hij dit doet in het belang van de gemeente, "maar ook omdat het onterechte beeld dat nu van mij is ontstaan me enorm aangrijpt." Burgemeester Tjapko Poppens overlegt met het college en de fractievoorzitters over de ontstane situatie.

STROMAN

De zaak kwam aan het rollen door een publicatie van het AD. De krant schreef donderdag dat Van Gelder betrokken was bij de wietplantage die in 2010 werd opgezet in het centrum van Arnhem. Ruim een jaar later werd die ontdekt en opgerold.
De man die daarbij werd aangehouden was volgens het AD een stroman. Van Gelder zou hem zwijggeld hebben beloofd. De katvanger beweert in de krant dat hij het geld nooit heeft gekregen en dat hij daarom alsnog zijn verhaal wil vertellen.

CONTACTPERSOON

Volgens de voormalige eigenaar van het Arnhemse pand, was Van Gelder de contactpersoon bij wie hij terecht kon als bijvoorbeeld de huur niet op tijd werd betaald. Hij stelde Van Gelder na de politieinval aansprakelijk voor een schade van anderhalve ton.
De civiele rechter oordeelde echter dat niet bewezen kon worden dat Van Gelder van de hennepplantage wist. De eigenaar is tegen de uitspraak in hoger beroep gegaan.

GETUIGE

Na de politieinval volgde ook een strafzaak. De stroman moet voorkomen en zijn advocaat wil Van Gelder als getuige horen. De rechter-commissaris zal Van Gelder daarom binnenkort horen.
De wethouder gaf in een eerdere verklaring aan dat de kwestie in de privésfeer afspeelt en geen betrekking heeft op activiteiten vanuit zijn wethouderschap.

Wethouder Wijk bij Duurstede legt werk neer na beschuldigingen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.