Instellingen

Eis: celstraffen tot 4 jaar na bijna 200 inbraken

CULEMBORG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag in de strafzaak over een Culemborgse jeugdbende celstraffen geëist tot 50 maanden.
Het OM meent dat een harde kern uit een jeugdgroep van ongeveer 50 Culemborgse jongeren in wisselende samenstelling betrokken was bij een inbraakgolf van 196 inbraken in Culemborg.
Zes jongeren van nu 17 tot 21 jaar oud vormden volgens justitie de criminele kernorganisatie, die bepaalde wie zich mocht inkopen bij 'de strijders' en wie 'met pensioen moest'.
Tegen drie van hen (21, 21 en 19) eiste het OM donderdag celstraffen van 50 maanden, 39 maanden en 32 maanden waarvan 8 voorwaardelijk. Dinsdag hoorde een 17-jarige 21 maanden jeugddetentie eisen. Volgende week volgen bij de kinderrechter nog eisen tegen twee jongens van 19 en 17 voor de kinderrechter.
De bende hield Culemborg in zijn greep en zorgde voor veel onveilige gevoelens en onrust. Vooral bewoners in de toch al zo geplaagde wijk Terweijde moesten het ontgelden. Alleen al in de eerste helft van 2012 verdrievoudigde daar het aantal inbraken tot 73, op een wijk van een vierkante kilometer met iets meer dan 1200 woningen.
In sommige woningen werd 6 keer ingebroken. Bij Marokkaanse huishoudens werd niet ingebroken. Bewoners die naar de politie wilden, vreesden een steen door de ruit of een autobrand. Na de aanhoudingen in de overwegend Marokkaanse groep nam het aantal
inbraken af. Inmiddels is de jeugdgroep van 'crimineel' afgewaardeerd naar 'hinderlijk'.
De jongens opereerden volgens de aanklager vanuit de drie auto's van de drie meerderjarigen. Ze reden ermee naar de inbraken en hielden een oogje op de politie, die ze 'ibahesj' - Arabisch voor insecten - noemden. De verdachten werden afgeluisterd en geobserveerd.
Besproken inbraakplannen en de buit kloppen met de aangiftes en vermiste goederen, de stemmen van de verdachten zijn herkend, stelde de officier van justitie.
Vrijdag spreken de advocaten. Volgende week staan nog twee verdachten terecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.