GroenLinks: Bieb++ kan in oude postkantoor

UTRECHT - GroenLinks in Utrecht wil dat de nieuwe Bieb++ in het oude postkantoor op de Neude komt. De fractie wil geen nieuw pand bouwen op het Smakkelaarsveld. De eigenaar van het postkantoor heeft al laten weten dat hij de komst van de bibliotheek wel ziet zitten.
Behalve het oude postkantoor op de Neude, zijn er ook mogelijkheden in het Movaresgebouw op het Smakkelaarsveld en het pand van Tivoli aan de Oude Gracht, zegt GroenLinks. Deze locaties hebben wel grote nadelen, zoals beperkingen voor de indeling en renovatiekosten.
De fractie heeft ook gekeken of de bibliotheek niet op de huidige plek aan de Stadhuisbrug kan blijven zitten. Dat pand is in handen van de gemeente, maar is erg verouderd. Daarbij komt dat uitkopen van huurder Polare veel geld zou gaan kosten.
CITY/MOVIES
Behalve de bibliotheek, moet ook filmhuis 't Hoogt onderdak krijgen in het nieuwe gebouw. Volgens GroenLinks zijn ook daar alternatieven voor. Zo hebben Utrechtse bioscopen al het idee gelanceerd om 't Hoogt onder te brengen in City in de Voorstraat. Die bioscoop komt in 2015 leeg te staan.
De PvdA pleit ondanks de alternatieven van GroenLinks nog steeds voor nieuwbouw. "Bij alle alternatieven krijg je minder en betaal je meer", stelt de coalitiepartner. "Daarnaast zijn de kosten voor de herinrichting van het Smakkelaarsveld niet in de berekeningen meegenomen."

VERDEELD

Maandag praat de gemeenteraad verder over de komst van het gebouw, maar de Utrechtse politiek is hopeloos verdeeld over de kwestie. De VVD en GroenLinks zijn fel tegen nieuwbouw, PvdA en CDA willen dolgraag en D66 en de ChristenUnie hebben al een aanpassing van het biebplan gepresenteerd.
Pijnpunt is de investering van 61 miljoen euro, maar ook de komst van nieuwe filmzalen met horeca. Daardoor maakt de gemeente het de commerciële filmhuizen veel lastiger om hun broek op te houden, stellen tegenstanders van de Bieb++.
Behalve een bibliotheek en een filmhuis, zouden er ook woningen en een fietsenstalling in het beoogde pand aan het Smakkelaarsveld moeten komen. De gemeenteraad moet snel een besluit nemen omdat eind volgende week het contract met de ontwikkelaar afloopt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.