Horecabond onderzoekt inzet loktiener

UTRECHT - Koninklijke Horeca Nederland vraagt zich af of de inzet van loktieners in café's juridisch wel is toegestaan. Dat zegt een woordvoerder van de bond tegen RTV Utrecht.
Dit weekend werd het Utrechtse café van Henk Westbroek, Stairway to Heaven, door een loktiener bezocht. Zij kon een wijntje bestellen en dat kwam Westbroek op een boete van 1300 euro te staan.
Utrechtse café's zijn verontwaardigd over de actie van de gemeente. Meerdere kroegeigenaren uitten op Twitter hun ongenoegen. Eén van hen noemde de actie 'zum kotzen'.

GEBRUSKEERD

De Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland vindt de controle onbegrijpelijk. "De wijze waarop horecamedewerkers nu door uitlokking met minderjarigen worden verleid, direct gevolgd door een boete van maarliefst 1300 euro, is buiten elke proportie", zegt vice-voorzitter Erik Derksen. "We voelen ons nu gebruskeerd."
De Koninklijke Horecabond laat een jurist uitzoeken of horecaondernemers via loktieners vervolgd mogen worden.

BOETE

De gemeente Utrecht heeft RTV Utrecht desgevraagd laten weten dat er dit weekend inderdaad tieners zijn ingezet bij de handhaving van de nieuwe wet. Een woordvoerder spreekt van de inzet van een zogeheten 'jeugdige mystery guests', die in totaal veertien ondernemers hebben bezocht.
De tieners bezochten samen met een buitengewone opsporingsambtenaar (BOA) zeven winkels en zeven horecazaken. Twee winkeliers en horeacondernemer Henk Westbroek kregen daarbij een boete, omdat ze alcohol verkochten aan de tiener. Ook kwam de puber de kroeg van de beboete kroeguitbater binnen, zonder dat naar zijn ID-kaart werd gevraagd.

REKENFOUT

Eén ondernemer kwam er met een waarschuwing af, omdat de portier van de zaak wel vroeg naar het ID-bewijs van de lokpuber. De tiener wist uiteindelijk wel binnen te komen, omdat de portier bij het uitrekenen van de leeftijd van de jongen een rekenfout maakte. Hij kon daardoor alsnog binnenkomen.
De gemeente benadrukt dat de inzet van minderjarige mystery guests één van de manieren is om de wet te handhaven. Volgens de woordvoerder wordt daarbij binnen de wet gehandeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.