Instellingen

Grote steden willen aanpassing vuurwerkregels

© Evert-Jan Daniels, ANP
UTRECHT - Gemeenten in Nederland moeten meer vrijheid krijgen in het bepalen van vuurwerkregels om zo de overlast en schade te beperken. Dat vinden de vier grote steden Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.
Namens de zogeheten G4 vraagt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb het kabinet om bepaalde bevoegdheden rondom vuurwerk over te laten aan de gemeenten. Nu ligt die verantwoordelijkheid nog bij het Rijk.

SCHADE

De G4 werken aan een plan waarin ze de negatieve aspecten van het vuurwerk willen wegnemen. Zo willen ze dat gemeenten zelf kunnen bepalen op welke plekken en welke tijdstippen consumenten vuurwerk mogen afsteken. Ook willen ze dat lokaal kan worden bepaald wanneer vuurwerk mag worden verkocht.
Concreet betekent het dat een gemeente kan bepalen dat vuurwerk bijvoorbeeld centraal door de lokale overheid wordt afgestoken of
dat consumenten alleen op enkele plaatsen in de gemeente hun gang mogen gaan. Zo hopen de grote steden de overlast van het legaal vuurwerk te beperken. Dat veroorzaakt nu veel letsel aan burgers en brengt veel schade toe aan gemeentelijke eigendommen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.