Bekende dirigent Antonowycz (89) overleden

UTRECHT - De dirigent en oprichter van het Utrechts Byzantijns Koor (UBK), dr. Myroslav Antonowycz, is 11 april op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie zaterdag bekend gemaakt. Antonowycz gaf gedurende veertig jaar leiding aan het UBK, dat onder hem tot grote bloei kwam en honderden malen optrad in binnen- en buitenland.
Antonowycz, geboren Oekraïner, voltooide zijn studie muziekwetenschappen aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in 1951. Van zijn hand verschenen diverse werken over Oost- en Westeuropese muziek. De laatste toer die hij nog heeft kunnen maken, was in juli 2004.
Antonowycz is aantal keer onderscheiden. Zo werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau, ontving hij de Kerkelijke onderscheiding 'Ridder van de Heilige Gregorius de Grote' en de erepenning van de stad Utrecht. In 1997 kreeg hij op het stadhuis van Utrecht uit handen van de president van Oekraïne een onderscheiding in verband met zijn verdiensten voor het uitdragen van de Oekraïense muziek.
Dinsdag 18 april a.s. zal om 10.30 uur in de Parochiekerk van de O.L. Vrouw ten Hemelopneming in De Meern een uitvaardienst volgens Byzantijnse ritus worden gehouden. Aansluitend volgt de begrafenis op het parochiekerkhof bij de kerk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.