Instellingen

VVD noemt inzet 'lokpubers' in Utrecht een stap te ver

UTRECHT - De Tweede Kamerfractie van de VVD vindt de inzet van loktieners in Utrechtse cafés en winkels te ver gaan. De liberalen reageren op de commotie die dit weekend is ontstaan, nadat drie ondernemers waren beboet voor het schenken van alcohol aan minderjarigen.
Door het inzetten van zogenoemde "jonge mystery guests" controleert de gemeente of de nieuwe regels wel worden opgevolgd. Sinds 1 januari is het verboden om alcoholhoudende dranken te verstrekken aan klanten onder de 18 jaar. Afgelopen weekend liepen twee winkeliers en een cafébaas tegen de lamp, doordat ze een lokpuber drank verkochten.

EFFECTIEF

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP is enthousiast. Directeur Wim van Dalen zegt dat het ingewikkeld is om na te gaan of er overtredingen plaatsvinden. Hij noemt het inzetten van loktieners een effectieve methode en een veelbelovend experiment. Volgens Van Dalen zoekt Utrecht bewust de grenzen op, om uit te vinden wat bij de handhaving wel en niet is toegestaan.
Ondernemers in Utrecht spreken schande van de methode en krijgen steun van de VVD in de gemeenteraad en in de Tweede Kamer. Kamerlid Arno Rutte ziet geen enkele noodzaak voor de mystery guests. Volgens hem kan een opsporingsambtenaar van de gemeente klanten die drank bestellen om hun identiteitsbewijs vragen.

UITLOKKING

Zijn partijgenoot raadslid Mark Dijk gaat burgemeester Jan van Zanen om opheldering vragen. Dijk zegt dat de ondernemers meer tijd moeten krijgen om zich aan de regels aan te passen en vindt dat er sprake is van uitlokking. Ook Horeca Nederland in Woerden laat het er niet bij zitten. De belangenclub onderzoekt of Utrecht met de lokpubers zijn boekje te buiten gaat.
Volgens de Utrechtse burgemeester Van Zanen is de inzet van loktieners juridisch toegestaan. "Het is voor mij niet het allerbelangrijkste om te pesten, maar om nieuwe regelgeving uit te testen", zegt hij.

Inzet loktieners in Utrecht gaat VVD te ver
Reportage over de inzet van 'lokpubers' bij Utrechtse horeca

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.