Instellingen

RIVM start groot onderzoek naar darmkanker

© RIVM
BILTHOVEN - Het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven is gestart met een bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Zo'n 875.000 Nederlanders worden een dezer dagen uitgenodigd om binnenkort een ontlastingstest in te sturen.
Het is de bedoeling dat de deelnemers een monster van hun poep nemen en inzenden voor analyse in een laboratorium. Wanneer er bloed in de ontlasting wordt ontdekt, is een inwendig kijkonderzoek nodig. Dat kan namelijk wijzen op poliepen, die op hun beurt weer het gevolg van darmkanker kunnen zijn.
Overigens is het testen op bloed geen sluitende methode. Bij grofweg een op de drie mensen die darmkanker hebben, wordt dat niet bij de eerste test ontdekt. Poliepen bloeden namelijk niet constant. Daardoor wordt de ziekte bij 35 procent van de deelnemers gemist.
Het onderzoek is bedoeld voor iedereen tussen de 55 en 75 jaar. Dit jaar benadert het RIVM alle mannen en vrouwen die geboren zijn in 1938, 1939, 1947, 1949 en 1951. In de komende jaren volgen de andere geboortejaren. In 2019 moet het systeem volledig operationeel zijn en krijgt de doelgroep elke twee jaar een uitnodiging.
De diagnose darmkanker treft elk jaar 13.000 mensen. Per jaar sterven 5.000 mensen aan de ziekte.

RIVM start groot onderzoek naar darmkanker

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.