Instellingen

Diefstal door vrijwilligers kost miljoenen

UTRECHT - Vrijwilligers stelen elk jaar vele miljoenen euro's van de organisatie waar ze zich voor inzetten. Vaak gaat het om een paar duizend euro en soms zelf om tonnen of veel meer.
Dat zegt onderzoeker Maarten den Ouden, die organisaties adviseert hoe ze fraude kunnen voorkomen. Hij ontdekte dat er elke week wel ergens een fraudezaak aan het licht komt, meestal omdat de penningmeester niet goed wordt gecontroleerd. Het gaat jaarlijks om een bedrag van zeker tien miljoen dat wordt gestolen.

MAKKELIJK TE VOORKOMEN

De Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) in Utrecht zegt dat er zo'n 250.000 vrijwilligersorganisaties in het land actief zijn. Volgens woordvoerder Mark Molenaar blijkt achteraf vaak dat de fraude makkelijk te voorkomen was geweest. Organisaties hoeven meestal niets anders te doen dan de gebruikelijke controlemiddelen in te zetten.
Molenaar: "Zorg voor een omgeving waarin je mensen kunt vertrouwen. Maak van het beheren van de kas een duobaan. Geef bij het aannemen van een nieuwe penningmeester gewoon die paar tientjes uit voor een verklaring omtrent gedrag. Dan weet je dat hij of zij een schoon verleden heeft. En gebruik bij een kascontrole je gezonde verstand en stel gerust vragen over zaken die je niet begrijpt."

Woordvoerder Molenaar van NOV over diefstal door vrijwilligers

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.