Utrechtse megabieb voorlopig van de baan

Dwarsdoorsnede van het oorspronkelijke plan voor de Bieb++
Dwarsdoorsnede van het oorspronkelijke plan voor de Bieb++ © Rapp+Rapp Architecten
UTRECHT - Er komt voorlopig geen megabieb op het Utrechtse Smakkelaarsveld. Dat is de uitkomst van een chaotisch verlopen gemeenteraadsdebat over het prestigieuze plan.
Het was al langer duidelijk dat er in de gemeenteraad geen meerderheid was voor het collegevoorstel om de bieb te bouwen. In het pand zouden ook een bioscoop, woningen en een grote fietsenstalling moeten komen. De nieuwbouw zou tientallen miljoenen euro's gaan kosten en veel raadsfracties vonden dat te veel.

DISSIDENT

D66 en ChristenUnie kwamen daarom met een alternatief plan dat financieel meer verantwoord zou zijn. De bieb zou daardoor wel een stuk kleiner worden. Een raadsmeerderheid van D66, CU, PvdA en CDA leek dat plan te steunen, maar maandagavond bleek dat het plan niet meer op de steun van de voltallige CDA-fractie kon rekenen.
CDA-raadslid Cees Bos wil dat het college eerst nog gaat onderzoeken of de bieb niet in een bestaand pand zou kunnen komen. Dissident Bos besloot daarom om als enige CDA'er tegen het alternatieve voorstel te stemmen. Het plan van D66 en CU was afhankelijk van de steun van de hele CDA-fractie en is daardoor niet aangenomen.

OUDE POSTKANTOOR

Een raadsmeerderheid heeft nu, op initiatief van GroenLinks, besloten om de alternatieven voor de huisvesting in een bestaand leeg pand te onderzoeken. Het zou dan kunnen gaan om onder meer het Movaresgebouw of het oude postkantoor op de Neude. Ook CDA-raadslid Bos steunde de motie.
De Utrechtse politiek praat al jaren over de nieuwe bibliotheek en zal dat na maandagvond de komende tijd ook zeker blijven doen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.