Plan voor miljoeneninvestering zandeilanden Vinkeveense Plassen

VINKEVEEN - De gemeentes De Ronde Venen en Amsterdam en de Provincie Utrecht hebben een plan opgesteld voor het onderhoud van de zandeilanden en legakkers in de Vinkeveense Plassen. Als het plan wordt uitgevoerd, betekent dat het einde van recreatieschap Vinkeveense Plassen.
De zandeilanden en legakkers in de plassen zijn aan onderhoud toe en daarvoor is de komende tien jaar 13,5 miljoen euro nodig. De Ronde Venen wil 5,3 miljoen euro investeren als de Provincie 4,8 miljoen voor zijn rekening neemt. Amsterdam moet dan de rest van het geld ophoesten.
De investeringsronde moet nog wel worden goedgekeurd door de gemeenteraden van De Ronde Venen en Amsterdam. Dat zal op 6 en 12 februari gebeuren. Ook de Provinciale Staten zullen nog over de financiering stemmen.
De twee gemeentes willen door te investeren in het onderhoud van de eilandjes ervoor zorgen dat een ander recreatieschap het gebied na verloop van tijd kan gaan beheren. Recreatieschap Vinkeveense Plassen wordt dan dit jaar opgeheven. Sommige legakkers zullen worden verkocht.
Op legakkers werd vroeger het afgestoken turf te drogen gelegd. De stroken grond die boven het water uitsteken, zijn kenmerkend voor het plassengebied maar worden ook heel langzaam weggespoeld door het water. Zo'n twintig procent van de eilandjes is eigendom van het recreatieschap. De rest is particulier bezit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.