Instellingen

Politie vreest doden bij plofkraken

PROVINCIE UTRECHT - Ram-en plofkraken lopen in de toekomst uit de hand en kunnen leiden tot dodelijke slachtoffers. Die angst heeft de politie.
"Gelukkig zijn er nu nog geen slachtoffers die zijn overleden. Wij zijn er wel bang voor dat een plofkraak zo ernstig uit de hand loopt dat er brand of iets dergelijks ontstaat, waardoor mensen kunnen omkomen'', zegt de landelijke eenheid van politie.
Vorig jaar probeerden criminelen een recordaantal van 130 geldautomaten verspreid door heel Nederland op te blazen. De politie noemt dat een triest record. "In de afgelopen 2 jaar sloegen misdadigers bij meer dan 260 geldautomaten toe. Slechts één op de tien pogingen slaagt, maar vrijwel altijd is de schade enorm.''

ANGST

Een van de grotere plofkraken van het afgelopen jaar vond plaats in Nieuwegein. Criminelen probeerden de pinautomaat van ING op te blazen in winkelcentrum Hoogzandveld. Door de kraak ontstond brand en moesten tien appartementen worden ontruimd.
De kraak mislukte, maar zorgde voor doodsangst bij omwonenden. Sommigen gaven aan te willen verhuizen.
De landelijke aanpak van ram- en plofkraken heeft halverwege vorig jaar wel een eerste flinke klap aan een deel van de betrokken criminelen uitgedeeld, waardoor het aantal het laatste halfjaar van
2013 flink is afgenomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.