Instellingen

Huizenbouw Soest in gevaar door prehistorisch landschap

SOEST - Een opmerkelijke archeologische ontdekking in Soest kan ingrijpende gevolgen voor de gemeente krijgen. Door de vondst aan de Staringlaan staat een woningbouwproject op losse schroeven.
Op de plek waar in de toekomst huizen moeten verrijzen, zijn speerpunten en andere werktuigjes gevonden uit de Midden Steentijd, de periode tussen 9000 en 5000 voor Christus. Bijzonder is dat vrijwel het hele landschap uit die tijd intact is gebleven.

OUDER DAN GEDACHT

Daaraan is te zien dat Soest veel ouder is dan tot nu toe werd gedacht. In de Midden Steentijd leefden daar mensen, die er behalve gebruiksvoorwerpen sporen achterlieten als kuilen waarin ze vuur stookten en hun eten bereidden. Overigens werd bij de opgraving ook een Middeleeuws karrenspoor gevonden.
De archeologische vondsten zullen hoe dan ook vertraging veroorzaken voor het woningbouwproject aan de Staringlaan, waar 23 woningen moeten komen. Mogelijk wordt het hele project zelfs afgeblazen.

CONSEQUENTIES

De financiële consequenties daarvan zijn nog niet duidelijk. Als de bouw niet doorgaat, kost dit de projectontwikkelaar naar eigen zeggen drie ton. Waar hij dat vandaan gaat halen, weet hij nog niet.
De projectontwikkelaar heeft het woningbouwproject sinds 2004 in voorbereiding. Volgens hem zijn de woningen populair, want 35 mensen hebben zich al aangemeld.

Archeologische vondst hindert komst 23 woningen
Huizenbouw Soest in gevaar door prehistorisch landschap

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.