Instellingen

Verkoop nieuwbouwwoningen Utrecht groeit nauwelijks

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De verkoop van nieuwbouwwoningen in de provincie Utrecht is vorig jaar nauwelijks gestegen. Utrecht doet het daarmee slechter dan veel andere provincies. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie NVB, de vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers.
In 2013 zijn 1607 gebouwde woningen verkocht, zegt de NVB. Dat is een groei van ongeveer één procent, ten opzichte van het jaar ervoor. Dat is volgens de brancheorganisatie zowel teleurstellend als onverwacht.
Utrecht blijft daarmee achter bij het landelijk gemiddelde, dat een groei van 3 procent laat zien. Positieve uitschieters zijn Gelderland (plus 15 procent), Overijssel (plus 11 procent) en Noord-Brabant (plus 8 procent). Maar ook Zuid-Holland sprong er dit keer positief uit, waar 9 procent meer nieuwe woningen werden verkocht.

OORZAAK

De NVB noemt een aantal oorzaken voor de geringe stijging in de provincie Utrecht, maar houdt daarbij een slag om de arm. Directeur Rietdijk: "Een mogelijke verklaring zou zijn dat omdat Utrecht een krappe woningmarkt heeft, de prijzen veel hoger liggen dan in de rest van het land. Mensen verdienen misschien wel iets meer, maar niet zoveel meer en lopen dus al heel snel tegen grenzen van banken aan."
Ook is het mogelijk dat bestuurders in de provincie Utrecht wat minder goed samenwerken met de partijen in de markt, zegt Rietdijk: "Er moet in het Utrechtse een stukje nuchterheid komen dat de crisis toch wel degelijk invloed heeft gehad, en in de rest van het land is men daar misschien ietsje voortvarender mee geweest."

PROGNOSE

De NVB ziet dit jaar positief tegemoet: "Rationeel is het een fantastisch moment te kopen, lage rente, lagere prijzen en het sentiment begint te draaien," zegt Rietdijk. "Tegen die achtergrond hebben we gezegd yes, ook dit jaar zal in het teken van herstel staan." De NVB zegt er wel bij dat de groei in het niet valt bij de verkoopaantallen voor het begin van de crisis.

NVB-directeur Rietdijk over de verkoopcijfers in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.