Toch nog vis in vijver Veenendaal

VEENENDAAL - De telling in het water aan De Grote Pekken in Veenendaal heeft ruim 250 kilo vis opgeleverd. Hengelsportvereniging De Rietvoorn wilde weten hoe het met de visstand en het watermilieu zat, nadat vorig jaar vissen massaal waren gestorven.
In totaal ging door de massale sterfte ongeveer 300 kilo verloren. Leden van de hengelsportvereniging klaagden daarna dat er nauwelijks vis werd gevangen.
Professionele vissers hebben het water met bootjes en grote netten leeggehaald en het blijkt dat er nog steeds veel vis rondzwemt. Zo werd er 120 kilo brasem opgevist en ruim 50 kilo karper.
De meest bijzondere vis die boven water werd gehaald was een flinke grootkopkarper, een algeneter die eigenlijk niet in Nederland voorkomt.

MIDDELGROTE VISSEN

Wel is duidelijk geworden dat vooral middelgrote vissen schaars zijn. Waarschijnlijk zijn die het grootste slachtoffer geworden van de vissterfte.
De vissen stierven vorige zomer door een tekort aan zuurstof in het water. Vermoedelijk was er rioolwater in de vijver terecht gekomen. Mogelijk hebben ook roofdieren als de snoek en aalscholvers de populatie uitgedund.
Hengelsportvereniging De Rietvoorn gaat naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek bekijken of de visstand zichzelf kan herstellen of dat er nieuwe vissen moeten worden uitgezet.

Toch veel vis in vijver Veenendaal

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.