Meer geld voor schooluitval in Utrecht

UTRECHT - Utrecht en de drie andere grote steden krijgen van het Rijk 2 miljoen euro om te voorkomen dat 18- en 19-jarigen zonder diploma van school gaan. Met het extra geld kunnen mbo's leerlingen die dreigen uit te vallen, beter begeleiden. Dat heeft het kabinet bekendgemaakt.
Volgens onderwijsminister Bussemaker is het aantal schoolverlaters de afgelopen tien jaar fors gedaald, maar juist de groep van 18 jaar en ouder blijft volgens de minister zorgelijk.
Verlaat landelijk ongeveer 5,6 procent van de groep 18- en 19-jarigen voortijdig het onderwijs, in de grote steden gaat het om zo'n 6,3 tot 6,9 procent, zegt het kabinet.

LEERPLICHT

Utrecht had graag gezien dat de leerplicht zou worden opgerekt tot 19 jaar. Bussemaker vindt dat te duur en het zorgt voor te veel juridische obstakels. De grote steden zijn teleurgesteld. Geld is in dit geval het probleem niet, maar er mist een juridische stok achter de deur, zeggen de wethouders.
Oorspronkelijk was het voorstel vanuit Amsterdam en Rotterdam om jongeren niet voor hun 23e zonder een diploma van school te laten gaan, maar daarvan liet Bussemaker gelijk al weten dat ze er niets in zag.