Instellingen

OM eist celstraf voor illegale vuurwerkhandel

VREESWIJK - Justitie wil dat twee mannen uit Nieuwegein de cel ingaan voor de handel in illegaal vuurwerk in 2012. Het OM eist straffen tot 1 jaar cel voor de handel en opslag van vuurwerk.
Het duo zou in het najaar van 2012 voor minstens 190.000 euro aan verboden vuurwerk hebben omgezet. Ze verkochten onder meer pakketen met Cobra 6 en nitraatbommen.
De 22-jarige C. P. en de 21-jarige Jordy van de S. werden in december 2012 aangehouden toen ze in Nieuwegein een partij illegaal knalvuurwerk afleverden aan twee agenten.

GEVAAR

De twee hadden ook vuurwerk opgeslagen in een kelderbox van een flat in Vreeswijk. Volgens justitie zeer gevaarlijk. "Als dit ontploft was, dan zou Nieuwegein in één adem genoemd zijn met Enschede," meende de aanklager.
De advocaat van de verdachten vindt dat meevallen. Tegen RTV Utrecht zei hij voor de rechtszaak: "Het lijkt mij dat er niets aan de hand is, als er geen vuur bij komt."
De officier eiste tegen beide verdachten 1 jaar celstraf, maar daarvan wil hij dat in de zaak van P. 4 maanden voorwaardelijk werd opgelegd.
Daarnaast eist hij bijna 60.000 euro terug die de Nieuwegeiner met de illegale vuurwerkhandel zou hebben verdiend. Van de S. zou 20.000 euro moeten inleveren.

ONSCHULDIG

De 21-jarige verdachte ontkende dat hij bij de vuurwerkhandel betrokken was. Hij zou alleen een bestelbus 20 keer tegen betaling aan zijn medeverdachte hebben uitgeleend, maar volgens P. hadden ze het samen gedaan om wat bij te verdienen. Hij zei wel dat hij er lang niet zoveel aan had verdiend als de politie heeft berekend.
Hun advocaten vinden dat de Nieuwegeiners moeten worden vrijgesproken, omdat niet vaststaat dat het om illegaal vuurwerk ging. De partij was niet door het NFI onderzocht.
"Als je alleen op het etiket afgaat, kun je bedonderd worden", aldus de advocaat van Van de S. Bovendien zou de doorzoeking van de garage onrechtmatig zijn geweest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.