Kensington ambassadeur van de vrijheid

UTRECHT - De Utrechtse band Kensington is door het Nationaal Comité 4 en 5 mei verkozen tot ambassadeur van de vrijheid. Samen met rapper Gers Pardoel en singer-songwriter Douwe Bob vliegen de Utrechters op 5 mei met een helikopter langs de verschillende bevrijdingsfestivals.
Kensington treedt niet alleen op, maar moet het publiek ook stil laten staan bij het idee van vrijheid. Dat is niet vanzelfsprekend, beseft ook zanger-gitarist Eloi Youssef, die zijn wortels heeft in Egypte.
"Meisjes kunnen hier bijvoorbeeld zomaar op de fiets stappen. En dat nog zonder hoofddoekje. Dat kan echt niet in Egypte, zeggen mijn familieleden telkens als ze hier op vakantie zijn. Ze vinden Nederland zo'n heerlijk vrij land. Dat is het ook en dat moeten we zo houden", zegt de zanger.

OPA

Bassist Jan Haker denkt op 5 mei altijd aan zijn opa. "De komende generaties moeten geïnformeerd blijven over de oorlogsjaren," zegt hij. Zijn opa werkte voor de Arbeidsdienst en werd na afloop van de oorlog met de nek aan gekeken.
De band treedt onder meer op in Utrecht, waar het Bevrijdingsfestival ieder jaar zeer druk wordt bezocht. Daarnaast speelt Kensington ook Amsterdam, Haarlem, Den Bosch en Roermond. Gers Pardoel en Douwe Bob slaan Utrecht over dit jaar.