Instellingen

Woerden eerste station met afgesloten ov-poortjes

WOERDEN - De NS heeft maandagochtend de ov-poortjes op station Woerden in de spits gesloten. Woerden is daardoor het eerste station in Nederland dat louter toegankelijk is voor treinreizigers. Reizigers kunnen alleen nog met een ov-chipkaart door het station lopen.
Het dichtzetten van de poortjes in Woerden gebeurt vooralsnog alleen tussen 6 en 10 uur 's ochtend en van 15 tot 19 uur in de avond. Als de poortjes zijn gesloten, zal er altijd een medewerker van de NS bijstaan, zegt NS-woordvoerder Eric Trinthamer.
Die zullen vooral reizigers moeten helpen die een papieren kaartje hebben gekocht, waar nog geen chip inzit. Bij de meeste dagkaarten en evenementenkaartjes is dat al wel het geval. De overige kaartjes zullen in de loop van 2014 worden uitgerust met chips.

AGRESSIE

De proef in Woerden loopt tot augustus. Daarna is het de bedoeling dat in heel Nederland vrijwel alle stations worden afgesloten met de poortjes. Volgens de NS is dat nodig om zwartrijden te voorkomen.
Mensen zonder kaartje zorgen voor verreweg de meeste overlast en agressie, zegt Trinthamer. Door het afsluiten van de poortjes, denkt hij dat het veel veiliger wordt in de trein. De kaartcontroles in de trein zullen wel blijven.

PASSAGEKAARTJE

In de gemeente Amersfoort en bij Utrecht Overvecht is veel verzet tegen het afsluiten van het station met de poortjes. Daar worden de stations gebruikt als passage tussen verschillende wijken, onder meer door schoolgaande kinderen.
Die stations krijgen een zogeheten passagekaartjes, zegt Trinthamer. Die is bij het betaalautomaat te krijgen, zodat de doorgang gegarandeerd blijft voor mensen zonder saldo op hun ov-kaart. Het bezit van een ov-kaart is wel vereist. De kaartjes werken op één station en zijn gratis.

Radio M Utrecht maandagochtend op het station in Woerden
Woerden voert ov-poortjes op station in

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.