Instellingen

Ombudsman: heropen onderzoek lift Mix de Jong

UTRECHT - De Nationale Ombudsman wil dat er alsnog een strafrechtelijk onderzoek komt vanwege de kapotte lift, waarin twee jaar geleden de Utrechter Mix de Jong dood werd gevonden. De Ombudsman zegt tegen RTV Utrecht dat er een brief aan het Openbaar Ministerie is gestuurd.
De Ombudsman stelt dat de lift na een reparatie niet opnieuw is gekeurd, zoals wel de eis is. Dat betekent volgens de Ombudsman dat er sprake is van een economisch delict en dat zou vervolging rechtvaardigen.
De 65-jarige hulpbehoevende man werd vermist en werd pas na 50 uur zoeken aangetroffen in een lift in zijn appartementencomplex aan het Smakkelaarsveld in Utrecht. De schouwarts concludeerde dat hartfalen de doodsoorzaak was.

ONDERZOEK

Onduidelijk was of De Jong al was overleden toen de lift stopte, of dat hij overleed omdat de lift was gestopt. Uit onderzoek van de recherche en het Liftinstituut blijkt dat er veel klachten waren over de lift, maar niet dat er een direct verband is tussen het hartfalen en de liftstoring.
Het instituut denkt dat De Jong een hartaanval kreeg en daarna tegen de deur is gevallen. Daarna is het veiligheidssysteem in werking getreden en is de lift stil blijven staan.
De vader van De Jong stelt dat zijn zoon is overleden door onderkoeling. "Hij heeft 50 uur vastgezeten in de lift zonder eten en drinken. Het gebeurde terwijl er in Nederland werd gesproken over een mogelijke Elfstedentocht. Het was dus erg koud. Zijn hart stond uiteindelijk stil door onderkoeling."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.