Instellingen

Burgemeester Amersfoort vraagt om rust na gezinsdrama

Rechercheonderzoek afgelopen weekend bij het huis aan de Noorderlicht.
Rechercheonderzoek afgelopen weekend bij het huis aan de Noorderlicht. © Caspar Huurdeman
AMERSFOORT - Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort vraagt om rust voor de vader van de 11-jarige Thomas die vrijdagavond dood is gevonden. De moeder werd zwaargewond uit het huis gehaald en wordt verdacht van moord of doodslag. Bolsius heeft de vader afgelopen weekend gesproken.
Volgens de burgemeester is de man blij met het getoonde medeleven, maar is het nu tijd om het drama in besloten sfeer te verwerken. Bolsius schrijft dat in een verklaring op de website van de gemeente Amersfoort. Volgens hem zal meer informatie "de diepste vragen die ons bezighouden" niet beantwoorden.

WAARDERING

Bolsius spreekt verder zijn waardering uit voor alle professionals en vrijwilligers die het afgelopen weekend zijn ingezet, nadat het gezinsdrama in de wijk Nieuwland aan het licht is gekomen. De gemeente blijft zich bekommeren om de vader. De recherche heeft inmiddels het sporenonderzoek in en rond het huis afgerond.
De woning aan de Noorderlicht is verzegeld. De vader wordt elders opgevangen. De moeder ligt nog in het ziekenhuis en wordt verhoord. De Boogkerk aan de Watersteeg opende zaterdag en zondag de deuren voor mensen die behoefte hadden aan een gesprek over de gebeurtenissen. Ook de school van Thomas staat maandag stil bij de dood van de 11-jarige leerling.

VERKLARING

Hieronder de volledige verklaring van burgemeester Lucas Bolsius:
Het moment waarop iedereen hoorde over de dramatische gebeurtenissen in het huis aan het Noorderlicht in onze Amersfoortse wijk Nieuwland, zal in ons geheugen gegrift zijn. Schrik en ongeloof gingen bij velen van ons gepaard met de wens dat het anders zou zijn.
Inmiddels kennen we de onomkeerbare feiten: de dood van een 11-jarige jongen, de ernstige verwondingen van zijn moeder en de verdenkingen tegen haar. De gedachten van zovelen gaan uit naar de vader. In mijn contact met hem heb ik ervaren dat hij de blijken van betrokkenheid en medeleven waardeert.
Dit weekend hebben medewerkers en vrijwilligers van uiteenlopende organisaties zich ingespannen met betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Ontmoeting en gesprek werd mogelijk gemaakt. De grote waarde daarvan hebben velen, waaronder ikzelf, ook mogen ervaren.
De behoefte bij mensen om inzicht te krijgen in de omstandigheden waaronder de gebeurtenissen zich voltrokken, is vaak gebaseerd op betrokkenheid en de wens om te kunnen verklaren. Ondertussen overheerst het besef dat het zoveel mogelijk beschermen van de persoonlijke levenssfeer van de vader en andere direct betrokkenen, voor hen een essentiële basis is om deze zware periode zo goed mogelijk door te komen.
Ik hecht er aan mijn waardering uit te spreken richting betrokkenen in het algemeen en vertegenwoordigers van de media in het bijzonder voor de terughoudende manier waarop zij hun verantwoordelijkheid vervullen. Juist ook omdat méér informatie nu niet het antwoord zal bieden op de diepste vragen die ons bezig houden.
Voor de vader (en andere direct betrokkenen) volgt nu een periode waarin de noodzaak tot het zetten van allerhande, concrete stappen gepaard gaat met de immense opgave tot rouw en eerste verwerking. De vader laat u weten dat hij iedereen dankbaar is voor de ruimte die hij geboden krijgt om dit in besloten sfeer te doen.
Burgemeester Lucas Bolsius, zondag 19 januari 2014 21.00 uur

Burgemeester Bolsius maandagmorgen op Radio M Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.